קרטוקונוס
תסמינים
ברוב המקרים, המחלה בשלביה הראשונים אינה כוללת תסמינים, ואלו מופיעים רק עם התקדמותה. תסמיני המחלה בשלביה המתקדמים כוללים: פגיעה הדרגתית בראייה, עלייה במספר המשקפיים ועלייה בצילינדר. במצבים שבהם המחלה התקדמה מאוד וחלה פגיעה משמעותית בקרנית, שינוי במספר המשקפיים כבר לא יועיל.
אבחון
אבחון קרטקונוס נעשה בעיקר בעזרת מיפוי קרנית בשלבים מתקדמים של המחלה, כאשר יש גם ממצאים שניתן לראות במנורת סדק. מנורת סדק היא כלי להערכת כל חלקי העין, המאפשרת לרופא העיניים לסקור ביסודיות את הקרנית, הלחמית, העפעפיים, הקשתית, הרשתית ועוד. הבדיקה מסייעת לרופא להעריך אם קיימת עדות למחלות עיניים או לפגיעה באחד או יותר מחלקי העין. מיפוי קרנית היא בדיקה המאפשרת לאתר עיוות או שינוי שחל בפני השטח של הקרנית, וכן מעניקה מידע על כוח התשבורת של הקרנית, כלומר האופן שבו קרני האור נכנסות אליה. ההכנה למיפוי קרנית כוללת הסרת עדשות מגע רכות לפחות שבוע לפני הבדיקה, ועדשות מגע קשות – כשבועיים לפחות לפני מועד הבדיקה. פענוח הבדיקה מבוצע על ידי רופא עיניים.
טיפול
הטיפול בקרטקונוס מבוצע תוך התאמה לחומרת המחלה. כאשר המחלה בשלביה ההתחלתיים ניתן לטפל בה באמצעות הרכבת משקפיים. בשלבים מתקדמים יותר של המחלה משקפיים כבר אינם מאפשרים חדות ראייה טובה, ויש צורת בעדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס. לרוב עושים שימוש בעדשות קשות או עדשות סקלרליות. עדשות סקלריות הינן עדשות מגע גדולות וקשיחות שמיועדות בעיקר למטופלים עם קרטוקונוס ומאפשרות גם למטופלים עם קרטוקונוס מתקדם להגיע לחדות ראייה טובה. חשוב לציין כי שימוש במשקפיים או בעדשות מגע אינו משפיע על מהלך המחלה או על קצב התקדמותה, אלא מסייע בשיפור הראייה בלבד. הליך כירורגי בשם קרוס לינקינג עוצר את הדרדרות הקרטוקונוס ב-95% מהמקרים. מטרת הטיפול הוא חיזוק הקרנית, דבר שמוביל לעצירת המחלה. קרוס לינקינג נעשה תחת הרדמה מקומית, ונחלק לשני שלבים: השלב הראשון כולל הסרת אפיתל הקרנית והזלפת ויטמין B2 (ריבופלבין). לאחר ספיגתו בקרנית, מבוצע השלב השני של ההליך, הכולל הקרנת אור אולטרה סגול מסוג UVA, יחד עם הזלפת ריבופלבין. השילוב של השניים מוביל לחיזוק הקשרים בין הסיבים המרכיבים את הקרנית ולהקשחתה. תהליך ההחלמה מהניתוח מהיר יחסית, ואורך בממוצע מספר ימים. ייתכן שהימים הראשונים שלאחר הניתוח ילוו בכאב מקומי. למעט עדשת מגע טיפולית שיש להרכיב על העין למספר ימים, אין הנחיות מיוחדות לאחר הניתוח, וניתן לחזור לפעילות רגילה. כאשר המחלה מתקדמת ולא ניתן לשפר את הראייה באמצעות עדשות או משקפיים, אפשר להציע ניתוח להשתלת קרנית.