עין טל המומחים לרפואת עיניים

מילון רפואי

נתקלתם במונח שאינכם מכירים? במילון המונחים הרפואיים תמצאו תשובות לכל מה שרציתם לדעת.

אבצס/אבסס

אבסס/אבצס – איזור ממוקד של דלקת המכיל מוגלה.

אישון

אישון, pupil – הפתח המרכזי בקשתית. האישון משמש כצמצם. בתנאי תאורה חזקה האישון מתכווץ, ובלילה האישון מתרחב, ומגביר את כמות האור החודר לעין.      

אנטרופיון – עפעף מופנם

מצב בו הפעף העליון או התחתון פונה פנימה כלפי העין, הריסים נוגעים בקרנית וגורמים לכאב, גירוי ואודם נמשכים, ועד זיהום או הצטלקות של פני הקרנית והפרעה בראיה.

אסטיגמטיזם

אסטיגמטיזם – Astigmatism ליקוי ראייה המונע מקרני האור להתמקד בפוקוס על הרשתית, בגלל דרגות שונות של תשבורת (רפרקציה) במרידיאנים השונים של העין.    

אקומודציה

אקומודציה – Accommodation התאמת העין לראייה טובה במרחקים שונים. מבוצע ע"י קמירות העדשה הטבעית הנמצאת מאחורי האישון, כתוצאה מהפעלת השריר הציליארי.

אקטרופיון – עפעף רפוי

מצב בו העפעף התחתון רפוי מתרחק מגלגל העין. התופעה שכיחה בעיקר בגיל מבוגר מאוד, כאשר השרירים והעור רפויים, או לאחר חבלה בעפעף והצטלקותו.

ארובת העין

ארובת העין – גלגל העין מוגן בתוך מבנה גרמי של ארובת העין המורכב מ-7 עצמות גלגלת שונות. פנים הארובה מכיל בנוסף לעין עצמה את שרירי העין החיצוניים, רקמת שומן, בלוטת הדמעות, עצב הראיה ועצבים וכלי דם מרובים.  

בלפריטיס

דלקת שפת העפעף דלקת בעפעפיים שכיחה מאוד, מסימניה הבולטים הופעת אודם וקשקשים בשפת העפעף ובבסיס הריסים, תפיחות, תחושת גרד, צריבה, דמעת והרגשת גוף זר.    

גלאוקומה

גלאוקומה – Glaucoma גלאוקומה היא קבוצת מחלות בהן ישנה פגיעה איטית וכרונית במבנה ובתפקוד עצב הראיה מתאפיינת בלחץ תוך עיני. לרב הלחץ התוך עיני מוגבר, אך תתכן גלאוקומה בנוכחות לחץ תקין.      

דמעות

דוק דמעות – הדמעות מורכבות מ-3 מרכיבים: מרכיב מימי, מרכיב מוקואידי ומרכיב שומני. המרכיב העיקרי המימי מיוצר על ידי בלוטת הדמעות, הממוקמת מעל גלגל העין בחלקה הקדמי החיצוני של הארובה. הדמעות מתפזרות על פני העין בעת המצמוץ. ציפוי באופן אחיד על פני העין בזכות הפרשה מוקואידית מתאים בפני העין החיצונית. שכבה חיצונית שומנית דקה המופרשת מבלוטות בעפעפיים מונעת אידוי מהיר של הדמעות

היפראופיה – רוחק ראיה

היפראופיה – Hyperopia רוחק ראייה, מצב הפוך לקוצר ראייה. ליקוי תשבורת זה, גורם לקושי בראייה מקרוב שלא קשור בגיל.      

הפרדות רשתית

תופעה זו נוצרת כאשר חורים ברשתית מאפשרים לנוזל הזגוגי של גלגל העין או לדימום להצטבר בין הרשתית לדופן האחורי של העין. בתחילת התהליך הבזקי אור בשדה הראייה, ולאחר מכן ערפול הולך וגובר ובהמשך חלה ירידה ניכרת בחדות הראייה.      

זגוגית

זגוגית, vitreous – פנים גלגל העין האחורי מלא בג'ל הזגוגית. הזגוגית מכילה 99% מים, והיא צמיגה ושקופה. הזגוגית צמודה לדופן העין. עם ההתבגרות ג'ל הזגוגית עובר תהליך התנזלות, ואף נפרד מדופן העין. תופעה זו, הקרויה posterior vitreous detachment, עלולה לגרום לראיית "זבובים" בשדה הראיה, ואף לגרום לקרעים ברשתית.        

זגוגית העין

זגוגית העין הינה ג'ל שקוף הממלא את חלל העין מאחורי העדשה. הג'ל מחובר לרשתית המצפה את הדפנות הפנימיים של כדור העין.

לובן העין

לובן העין, sclera – דופן גלגל העין, השכבה החיצונית הלבנה של גלגל העין. בחלק הקדמי שלה נמצאת הקרנית. שכבה קשיחה זו שומרת על גודלו וצורתו של גלגל העין והיא מחוברת לשרירים המניעים את העין

לחמית

קרום רירי המצפה מבפנים את העפעפיים ואת החלק הקדמי של גלגל העין.

לחץ תוך עיני

על מנת שהעין תתפקד בצורה תקינה, צריך שיהיה בה לחץ מסוים. בדומה לצמיג של מכונית שצריך שיהיה בו לחץ אוויר תקין על מנת שיתפקד כהלכה, הלחץ בעין נוצר ע"י יצירה מתמדת של נוזלים פנימיים וניקוזן. לחץ עיני תקין, נע בין 8 ל- 21 מ"מ כספית.

מיופיה – קוצר ראיה

קוצר ראייה, מצב שבו לא רואים היטב למרחק. קרני האור נשברות חזק מדי במהלכן מהאובייקט הנצפה אל תוך העין, ומתמקדות לפני הרשתית במקום עליה.    

מקולה

מקולה, macula – מרכז הרשתית בו מתקבלת התמונה המרכזית. המקולה ריכוז גבוה של קולטנים מסוג קונים, המאפשרים ראיה באור של צבעים ופרטים רבים.      

ניוון רשתית

הסיבה השכיחה ביותר בעולם המערבי לאיבוד ראייה בגיל מבוגר. המחלה פוגעת במקולה. הסימפטומים הם ירידה בראייה. אבחון המחלה מבוסס על בדיקת קרקעית העין ועל צילום עם הזרקת חומר ניגוד.

ניסטגמוס

ניסטגמוס – Nystagmus ריצוד של העיניים. תנועה מהירה נעה ונדה, לא רצונית של העין. יכולה להיות אנכית, צירית, סיבובית או מעורבת.

ניקוז דמעות

ניקוז הדמעות – הדמעות מתנקזות לצינוריות עדינות שפתחיהן נראים בקצה הפנימי של העפעף העליון והתחתון. צינוריות אלו מתנקזות לשק הדמעות, המצוי בחלקה הקדמי הפנימי של הארובה. צינור נוסף מחבר את שק הדמעות לחלל האף.    

עדשה

עדשה, lens – העדשה מרכזת את קרני האור שחדרו לעין ומכוונת אותן לכיוון הרשתית. לעדשה, כפי ששמה מעיד, אכן צורת עדשה, והיא מתקמרת כאשר אנו מביטים על מטרה קרובה. בצעירותנו העדשה שקופה לחלוטין. עם ההתבגרות העדשה יכולה לאבד משקיפותה, וכל עכירות בעדשה קרויה קטרקט. קטרקט נגרם גם מגורמים אחרים, חבלה, תרופות, וגורמים מולדים.    

עדשות מולטיפוקליות

עדשות המעניקות ראיה למספר מוקדים:  לרחוק ולקרוב ("בי-פוקליות") ואף למרחק הביניים ("טרי-פוקליות").

עדשות תוך עיניות

העדשה העכורה שמסירים מהעין בניתוח קטרקט מוחלפת בעדשה מלאכותית צלולה, אשר מקנה את הכח האופטי לעין. כח העדשה מותאם לכל מטופל על פי מדידות של העין המבוצעות טרם הניתוח.

עיוורון צבעים

עיוורון צבעים – Blind Color ירידה בכושר הבחנת צבעים, בעיקר האדומים והירוקים, ונדיר יותר לכחולים וצהובים.  

עין עצלה – אמבליופיה

עין עצלה (אמבליופיה) – Amblyopia חולשת ראייה של העין הנראית תקינה מבחינה מבנית, וללא כל מחלה הנראית לעין.

עפעפיים

עפעפיים – לכל עין עפעף עליון ועפעף תחתון. בכל עפעף מצויים ריסים ובלוטות רבות המפרישות את המרכיב השומני של הדמעות, החשוב למניעת התנדפות מהירה של הדמעות ויובש בעיניים. בצידם הפנימי של העפעפיים מצויים פתחי הצינוריות המנקזות את הדמעות.    

עצב הראיה

עצב הראיה, optic nerve – האור הנקלט בקולטני הרשתית מתורגם לאותות חשמליים, אשר מועברים דרך סיבי הרשתית ועצב הראיה אל המח. עצב הראיה חוצה את ארובת העין, והמשכו מתחבר למסלולי הראיה במח, אשר מגיעים לאונה האוקסיפיטלית, האונה האחורית במוח.    

פזילה

 כשלון של שתי העיניים לכוון את המבט שלהן באופן סימולטני לאותו האובייקט, עקב חוסר איזון של השרירים החיצוניים של העיניים. הפזילה יכולה להיות כלפי פנים, חוץ או אנכית.

פטריגיום

פטריגיום הוא רקמה אדמדמה הצומחת לרב מהזוית הפנימית של העין ועלולה לטפס על הקרנית על אזור שהוא בדרך-כלל שקוף וחלק. פטריגיום שכיח בארצות שטופות שמש.    

פרסביופיה- זוקן ראיה

פרסביופיה – זוקן ראייה –  Presbyopia תהליך הירידה בכושר הראייה לקרוב (כגון קריאה ) התלוי בגיל בד"כ מתחיל להתרחש בגיל 44 בממוצע, והולך ומחמיר עם הגיל. כל זאת בגלל שעדשת העין מאבדת מגמישותה ומיכולתה ל"התפקס" לקרוב.  

צילינדר

עדשה צילינדרית, כוח התשבורת שלה משתנה במרידיאנים שונים. מתקנת אסטיגמציה

קטרקט

קטרקט,  ובעברית "ירוד", פירושו עכירות בעדשה הטבעית בעין, הגורמת להפרעה בחדות הראיה ואיכותה. הגורם השכיח ביותר להתפתחות קטרקט הינו תהליך ההזדקנות הטבעי של העדשה המתבטא בדר"כ מעל גיל 60

לפעמים מופיע קטרקט גם באנשים צעירים בעקבות חבלה לעין, מחלות מולדות או נרכשות ונטילת תרופות מסוימות, דוגמת סטרואידים.

קטרקט משני

מספר חודשים עד שנים לאחר ניתוח הקטרקט תתכן התפתחות עכירות של קופסית העדשה תופעה זו המכונה
"קטרקט משני".

קטרקט- ירוד

קטרקט – Cataract התעכרות העדשה הטבעית של העין, הגורמת לירידה בכושר הראייה.    

קרטוקונוס

קרטוקונוס הוא שינוי במבנה הקרנית, כאשר הקרנית המרכזית דקה יותר ומתבלטת ומקבלת צורת קונוס. שכיחות התופעה כ- 1:2000 אנשים. קרטוקונוס נמצא בבני משפחה נוספים בכ-8% בלבד. לרב המחלה דו עינית, אם כי חומרת המחלה אינה תמיד דומה בין שתי העיניים. בעין אחת תתכן אסטיגמציה גבוהה (צילינדר) בלבד.      

קרנית

הקרנית הינה הרקמה שקופה בחלקה הקדמי  של העין, המגנה על מבני העין ומאפשרת לקרני האור לחדור לעין ללא הפרעה.

תפקידה המרכזי של הקרנית הוא למקד את קרני האור המגיעות אל העין ולהעבירן אל קרקעית העין שם נמצאת הרשתית, אשר קולטת את קרני האור ומקודדת אותם לאותות חשמליים, המועברים למח.

קשתית

קשתית, iris – הרקמה הצבעונית הנראית כשמביטים בעיניים. הקשתית יכולה להיות בצבעי חום, כחול, ירקרק ושילובי צבעים. רקמת הקשתית מכילה שני שרירים עדינים האחראים לצמצום האישון ולהרחבתו.    

ראיית "זבובים"

כאשר חלים שינויים בזגוגית העין מסיבות שונות, נוצרים בה כעין מוקדים דחוסים בגודל ראש סיכה, או סיבים. על רקע משטחים בהירים, כמו קירות לבנים או שמיים הם נראים כזבובים עפים, שערות או רשת.

רטנופיה

מחלת רשתית שיכולה לנבוע ממחלות כגון: סוכרת ויתר לחץ דם.  

רפרקציה – תשבורת

התופעה המתרחשת בעין, ובה קרני האור המושלכות מהאובייקט לכיוון העין, עוברות שבירה אופטית ע"י הקרנית והעדשה של העין, על מנת להתמקד על פני הרשתית בכדי ליצור את התמונה הנראית.

רשתית

הרשתית היא רקמה עדינה המצפה את חלקו הפנימי של גלגל העין. הרשתית קולטת את קרני האור החודרים לעין וממירה אותם לאותות חשמליים המועברים למח באמצעות עצב הראיה. רשתית בריאה וצמודה לדופן הכרחית לראיה תקינה.        

שדה ראייה

שדה ראייה – Visual Field כל עין המסתכלת ישר לאובייקט, מסוגלת לראות גם עצמים המקיפים אותו אם כי בחדות פחותה. המרחב הנראה המקיף את האובייקט נקרא שדה ראייה.

שעורה

שעורה – במקרים מסויימים של דלקת שולי העפעף, מתקיימת התרבות חיידקים באזור אשר מתפתחת לזיהום הקרוי "שעורה".

שרירי העין

שרירי העין – שתי העיניים מונעות על ידי שרירים חיצוניים המתחברים ללובן העין. קיימים 4 שרירים ישרים ו-2 שרירים אלכסוניים ושריר נוסף האחראי לפקיחת העין. השרירים החוץ- עיניים מעוצבבים על ידי עצבים שמקורם מחי, והתיאום בין השרירים של שתי העיניים חיוני למניעת פזילה או ראיה כפולה

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר

זימון תור לעין טל

Odoro Integration Test