ניתוחי רשתית

בניתוחי רשתית (ויטרקטומיה) כורתים את הזגוגית, היא ג'ל שקוף הממלא את חלל העין. הניתוח מבוצע ע"י החדרת מכשירים דרך פתחים זעירים, שברוב המקרים לא דורשים תפרים. פעמים רבות לאחר ניתוחי רשתית יש התקדמות של קטרקט, ולכן ניתן לשקול לשלב את שני הניתוחים ולבצעם יחד. ניתוחי רשתית מורכבים יותר מניתוחי קטרקט, ולכן ההתאוששות מהם ארוכה יותר. גם השיפור בראייה לעיתים מוגבל עקב נזק לרשתית שבמידה מסוימת אינו הפיך. ויטרקטומיה, מבוצעים לרוב בהרדמה מקומית.

סיבות נפוצות לניתוחי רשתית

הפרדות רשתית
ניתוח ויטרקטומיה מבוצע לעיתים באופן דחוף, למשל לטיפול בהפרדות רשתית - מצב בו הרשתית ניתקת מדופן העין. בניתוח הויטרקטומיה הרשתית מוצמדת בחזרה למקומה, ומבוצע לייזר שנועד לחזק אותה, ולמעשה "להלחים" אותה אל דופן העין ולמנוע הפרדות חוזרת בעתיד. בניתוחים אלה מקובל גם למלא את העין בגז או בשמן סיליקון, שתומכים ברשתית ונועדו למנוע את הפרדותה בתקופה שלאחר הניתוח. לכן, משך ההתאוששות מניתוחים כאלה הינה ארוכה יחסית, ולפעמים שיפור בראייה יכול להיות מורגש רק לאחר מספר שבועות. במידה והעין מלאה בגז, הראייה ירודה מאוד עד ליציאת הגז, תהליך שיכול לקחת בין 3 ל-8 שבועות (תלוי בסוג הגז), וכן אסור לטוס או לעלות לגובה של מעל כ-1000 מטר לעל לפני הים. במידה והעין מלאה בשמן סיליקון, השיפור בראייה מהיר יותר, אך בניגוד לגז שיוצא בהדרגה בעצמו מהעין, לאחר מספר חודשים יהיה צורך בניתוח נוסף להוצאת שמן הסיליקון. חשוב לציין כי טיפול מוקדם הכרחי להצלחת הניתוח, שיפור הראייה והפחתת הסיכון לסיבוכים והפרדות חוזרת בעתיד. לכן, במידה וקיימת ירידה חדה בראייה, חשוב לפנות לבדיקה בהקדם.
ממברנה אפירטינלית
אחת ההתוויות הנפוצות ביותר לניתוחי רשתית היא ממברנה אפירטינלית, קרום המתפתח וצומח על פני הרשתית באזור מרכז הראיה (מקולה) ועלול לגרום להפרעה בראייה ולעיוות. בניתוח הויטרקטומיה מקלפים את הקרום מעל פני הרשתית. קילוף זה מאפשר לרשתית להשתטח ולהתיישר, וכך ניתן להשיג שיפור בראייה ובעיוות.
חור מקולרי
התוויה נפוצה נוספת הינה חור מקולרי, מצב בו נוצר חור קטן באיזור מרכז הראיה, הגורם לפגיעה בחדות הראייה. ללא ניתוח, הפגיעה הופכת עם הזמן לבלתי הפיכה. בניתוח זה, בנוסף לניתוח הויטרקטומיה מקלפים קרום מעל פני הרשתית וממלאים את העין בגז. כל עוד קיים גז בעין הראייה מוגבלת, וכן אסור לטוס, לעלות לגובה (מעל 3000 רגל מעל פני הים) או לעבור הרדמה כללית עם שימוש בגזי הרדמה. לאחר יציאת הגז, ניתן להעריך האם החור נסגר והראייה השתפרה.

לאחר ניתוחי רשתית

באופן עקרוני, ניתוח רשתית לא משנה את מספר המשקפיים, אולם מעל גיל 50 קיימת סבירות גבוהה להתקדמות קטרקט לאחריו. לכן פעמים רבות משולב ניתוח ויטרקטומיה עם ניתוח קטרקט באותו מועד.

נשמח לעמוד לשירותכם
השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר

מטופלים יקרים,

לרגל חג הפסח, מוקד זימון התורים יהיה סגור.

נחזור לפעילות מלאה בחול המועד, ביום ב', בתאריך 14/4 בשעה 8:00 בבוקר.

בברכת חג פסח שמח ובריאות איתנה.

צוות המרכז הרפואי עין טל