השתלות קרנית
מספר סיבות אפשריות לצורך בהשתלת קרנית, אלו העיקריות שבהן:
● קרטוקונוס מתקדם
● זיהום קשה בקרנית
● פציעה בקרנית שלא ניתן לתקן
● בצקת בקרנית שהופיעה לאחר ניתוח קטרקט והובילה לפגיעה בקרנית
● כשלון בניתוח קודם להשתלת קרנית
● עכירות בקרנית בעקבות פגיעת חומרים כימיים
סוגי ניתוחים להשתלות קרנית
● DMEK (Descemet's membrane endothelial keratoplasty)
● DSAEK (Descemet's stripping automated endothelial keratoplasty)
● DALK (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty)
● PKP (Penetrating Keratoplasty)
במרכז הרפואי עין טל מבוצעים ניתוחים להשתלת קרנית מסוג DMEK ו- DSAEK
ניתוח להשתלת קרנית מסוג DMEK
הליך זה כולל השתלת קרנית אחורית בעובי חלקי, ומיועד למטופלים שהאנדותל שלהם פגוע, אך השכבות הקדמיות של הקרנית תקינות. הניתוח כולל לקיחת חלק מקרנית התורם, והצמדתה לחלק האחורי של הקרנית. בניתוח זה מחליפים למעשה כ- 5% מעובי הקרנית. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית, כאשר לעתים אף אין צורך בתפרים. בסיום הניתוח מבוצעת הצמדה של הרקמה המושתלת אל חלקה הפנימי של הקרנית, באמצעות בועת אוויר שנספגת מאליה מספר ימים לאחר הניתוח. לאחר הניתוח המטופל מתבקש לשכב על הגב למשך 1-3 ימים. ההחלמה מהניתוח אורכת מספר שבועות.
ניתוח להשתלת קרנית מסוג DSAEK
DSAEK הוא הליך להשתלת קרנית אחורית, המתאים למטופלים בעלי אנדותל פגוע, ושכבות קדמיות תקינות בקרנית, שאינם יכולים לעבור ניתוח מסוג DMEK מסיבות שונות. כמו ניתוח DMEK כולל הסרת רקמת האנדותל הפגועה בעין המטופל והחלפתה ברקמת אנדותל משולבת ברקמת קרנית מתורם. כמו כן, גם הליך זה מתבצע הרדמה מקומית. בניתוח זה עושים שימוש בשתל קרנית מעט יותר עבה מאשר ב-DMEK (100-120 מיקרון לעומת כ-7 מיקרון בDMEK). לאחר מכן מבוצעת הצמדה של הרקמה המושתלת אל חלקה הפנימי של הקרנית, באמצעות בועת אוויר, שנספגת מאליה מספר ימים לאחר הניתוח. בחלק מהמקרים אין כלל צורך בתפרים בסיום הניתוח, ובמקרים אחרים הרופא יחליט שיש צורך בתפרים בודדים, שאותם ניתן להסיר בממוצע כחודש לאחר הניתוח.
ניתוח להשתלת קרנית מסוג DALK
DALK הוא ניתוח השתלת קרנית שבו משתילים כמעט את כל שכבות הקרנית פרט לדצמט ואנדותל (השכבות הפניומיות ביותר של הקרנית). מבצעים ניתוח זה כאשר השכבות הקדמיות של הקרנית פגועות, אך אין פגיעה באנדותל הקרנית. הניתוח נעשה בהרדמה מלאה וכולל השתלת קרנית מתורם ותפירתה לעין, תוך שימור תאי האנדותל של המטופל.
ניתוח להשתלת קרנית מסוג PKP
הוא ניתוח השתלת קרנית בעובי מלא, המתאים במקרים בהם כל שכבות הקרנית פגועות. הניתוח כולל השתלת קרנית מתורם בשלמותה בעין המטופל, במקום הקרנית החולה, ותפירתה לעין. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מלאה, ותקופת ההתאוששות מניתוח זה אורכת כ- 8-12 חודשים.
איזה סוג ניתוח עדיף?
הניתוח העדיף הוא כתלות בבעיה שממנה סובל המטופל. במקרים שבהם הפגיעה היא בחלק הפנימי ביותר של הקרנית – באנדותל, אז יש ניתוחי השתלת קרנית חלקית כגון DSAEK או DMEK אשר עדיפים על פני השתלת קרנית בעובי מלא מהסיבות הבאות:
● שיעורי ההצלחה גבוהים מאוד, ותהליך החלמה קצר יותר לעומת השתלת קרנית בעובי מלא.
● הליך בטוח יותר ובעל סיכון מופחת לסיבוכים.
● משך החלמה קצר יותר.
שיעורי דחייה נמוכים יותר – מכיוון שמדובר בהשתלת קרנית בעובי חלקי.