עין טל המומחים לרפואת עיניים

מצבים רפואיים שעלולים לפגוע לכם בראייה

סובלים מסוכרת או מיתר לחץ דם? מקבל טיפול על בסיס סטרואידים? נכנסת בשעה טובה להיריון? למחלות ולמצבים הנפוצים אלה יש צד נוסף, בלתי נראה: הם עלולים לפגוע בראייה שלכם. החדשות הטובות הן שבאמצעות איתור הבעיה וטיפול ממוקד בה, אפשר למנוע את הנזק ולשמור על העיניים.

מחלות או מצבים רפואיים שמשפיעים או פוגעים בראייה

כשאנחנו חושבים על מחלות הפוגעות בראייה שלנו, אנחנו מעלים באופן כמעט אוטומטי את מחלות העיניים המוכרות: קטרקט, גלאוקומה, ניוון רשתית, קרטוקונוס ואחרות.

"מה שרבים לא מודעים לו הוא שישנן מחלות שאינן קשורות לכאורה לעיניים ולראייה, אבל עלולות לפגוע בהן בדרכים רבות ומגוונות", מסביר פרופסור אלעד מויסייב, מומחה לניתוחי רשתית וקטרקט, מנהל מחלקת העיניים בבית החולים "מאיר" ומנתח בכיר במרכז "עין טל".

מחלת הסוכרת

את הסקירה אנחנו מתחילים עם מחלת הסוכרת, שהיא לדעת רבים המגפה המשמעותית ביותר של המאה ה-21. הקשר בין סוכרת לבין הפגיעה בראייה הדוק וחד משמעי. רטינופתיה סוכרתית (פגיעה ברשתית עקב מחלת הסוכרת) היא הסיבה השנייה בשכיחותה לפגיעה בראייה במבוגרים בעולם המערבי, והסיבה הנפוצה ביותר לכך בקרב אוכלוסיית האנשים הנמצאים בגיל העבודה.

פרופ' אלעד מויסייב
פרופ' מויסייב אלעד במרכז לרפואת עיניים עין טל.

"הקשר בין סוכרת לראייה נובע בעיקר מכך שהפגיעה העיקרית של המחלה היא בכלי הדם הקטנים, והרשתית היא איבר חשוב שעשיר מאוד בכלי דם קטנים", מסביר פרופ' מויסייב. "המחלה פוגעת בדפנות כלי הדם הקטנים של הרשתית וחלקים נוספים בעין, והדבר גורם להפרעה בזרימת הדם בהם ולאיסכמיה (מצב של חוסר חמצן מספק ברקמה). בתגובה לכך, הרשתית מייצרת כלי דם שאינם תקינים. במקרים הקלים או ההתחלתיים, ייתכנו שינויים עדינים מאוד – למשל שינויים בכלי הדם ודימומים קטנטנים – שאינם משפיעים על הראייה אבל ניתנים לזיהוי בבדיקה. עם הזמן, ובפרט בהיעדר טיפול ואיזון של הסוכרת, עלולות להיגרם בעיות משמעותיות, דוגמת:

  • בצקת מקולרית סוכרתית – דליפת נוזלים מכלי הדם שברשתית, שמצטברים במקולה (מרכז הראייה) העדינה ועלולים לשבש את הראייה. הבצקת עלולה להופיע בכל שלב של מחלת הסוכרת, ללא קשר לחומרת דרגת הפגיעה, והטיפול בה נעשה בעיקר על ידי הזרקות תוך עיניות.
  • התפתחות קרומים ברשתית – הקרומים גורמים לעיוות של מרכז הראייה, ובחלק מהמקרים דורשים טיפול ניתוחי.
  • בשלבים מתקדמים של המחלה נוצרים כלי דם לא תקינים ברשתית, שעלולים לגרום לסיבוכים משמעותיים ומסכני ראייה. למשל, כלי הדם עלולים לדמם בתוך העין, וכאשר קיים דם בחלל הזגוגית נוצרת הפרעה לראייה. בנוסף הם לעיתים מלווים ברקמה פיברוטית, ויחד איתם נוצרים קרומים שמושכים את הרשתית וגורמים להיפרדות שלה. סיכונים אלה הם בעלי משמעות, כיוון שבמקרים רבים הם מחייבים טיפול ניתוחי ועלולים לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בראייה.

 

בנוסף, סוכרת גורמת גם להתקדמות קטרקט – עכירות של עדשת העין הטבעית הגורמת לטשטוש ראייה ולסינוור. חולי סוכרת עלולים להיות בלתי מאוזנים מבחינת רמות הסוכר בדם. לעיתים הדבר גורם לשינויים בעדשת העין, לרבות תנודתיות בעובי העדשה שפוגעת בראייה של המטופלים הסוכרתיים עוד לפני שנוצר קטרקט. התפתחות קטרקט קשורה בעיקר לגיל מתקדם, אולם מחלת הסוכרת עלולה לגרום להתפתחות מוקדמת יותר של קטרקט, כך שהגיל הממוצע של חולי סוכרת הסובלים מהמחלה נמוך בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. חולי סוכרת פעמים רבות זקוקים לניתוח בשלב מוקדם יותר על מנת לשפר את ראייתם.

להמשך קריאה

"מדובר במחלות שכיחות, בחלקן אפילו מהנפוצות ביותר שיש באוכלוסייה. רובן הן מחלות סיסטמיות, שאינן מוגבלות לאיבר אחד אלא עלולות לפגוע במספר איברים ומערכות בגוף, כולל בעיניים. הטיפול במחלות אלה מחייב שיתוף פעולה של מומחים ממספר תחומים, מתוך הבנה שלמחלות אלה ייתכנו ביטויים שונים במטופלים שונים".

פרופ', מויסייב אלעד הוא רופא מומחה ומנתח למחלות רשתית וקטרקט בעין טל, מנהל מח' העיניים – מרכז רפואי מאיר.

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר

זימון תור לעין טל

Odoro Integration Test