בניתוח מסירים את חומר העדשה העכור ומשתילים עדשה תוך עינית מלאכותית, המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה. בשיטת הניתוח המודרנית, "פקואמולסיפיקציה", מבוצע חתך זעיר, באורך כ- 2.0-2.5 מ"מ, דרכו מוחדר מכשיר הרוטט בתדירות גבוהה ביותר (אולטרה-סונית) המרסק את חומר העדשה ושואב החוצה את החלקיקים. דרך אותו חתך זעיר מושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין ומקובעת בקופסית העדשה, במקום בו היתה העדשה הטבעית. על פי רוב אין צורך לתפור את החתך הניתוחי.
קטרקט או עדשה עכורה היא מחלה שמופיעה בד״כ לקראת גיל השיבה. התסמין להופעת הקטרקט הוא ראייה מטושטשת שהולכת ומחריפה. ניתוח קטרקט נעשה ע״י רופא מנתח קטרקט, בניתוח הרופא מחליף את העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית שפותרת את הבעיה.
ניתוח הקטרקט אורך בממוצע כ-30 דק', לרוב מבוצע בהרדמה מקומית ע"י טיפות אלחוש או ג'ל, להלן מס' נקודות אשר ישמשו אתכם כהכנה לקראת הניתוח ובימים הראשונים שלאחריו לקראת לניתוח:
ניתוח קטרקט הינו אחד מהמוצלחים ברפואה וסיכויי ההצלחה בו עומדים על כ- 95-98%; אולם, כמו בכל התערבות ניתוחית, גם לניתוח הקטרקט יתכנו סיבוכים. הסיבוכים האפשריים כוללים זיהום תוך עיני, פגיעה בשקיפות הקרנית, דימום, התפתחות קרעים והפרדות רשתית, בצקת ברשתית, מיקום לא תקין של העדשה המושתלת ועוד.
גורמי סיכון ידועים כוללים קוצר ראיה גבוה, מחלות כגון סכרת ומחלות עיניים נילוות. למירב הסיבוכים קיים טיפול יעיל וניתן לתקנם, ואילו פגיעה משמעותית בראיה עד כדי עיוורון הינה נדירה ביותר.
מספר חודשים עד שנים לאחר ניתוח הקטרקט תתכן התפתחות עכירות של קופסית העדשה תופעה זו המכונה ״קטרקט משני".
ניתוח הקטרקט הינו אחד מהניתוחים המוצלחים ברפואה וסיכויי ההצלחה עומדים על כ 95%-98%, בניתוח הקטרקט מוחלפת העדשה הטבעית העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. במקרים מסויימים עלול להיווצר קרום מעורפל מאחורי קופסית העדשה – המעטפה אשר מחזיקה את העדשה החדשה, ניתן לטפל בתופעה זו בקלות רבה. חשוב לציין שלמרות השם המטעה "קטרקט משני", הקטרקט עצמו לא יכול לחזור לאחר ניתוח קטרקט.
אצל כ- 10%-15% ממקרי הניתוח, נותרים תאים מן העדשה הישנה וגדלים בקופסית, מה שגורם לעכירות הקופסית – קטרקט משני.
הטיפול בתופעה זו בטוח ונעשה בעזרת מכשיר לייזר מתקדם בטכנולוגיה הנקראת: YAG Laser Capsulotom. הטיפול הינו מרפאתי ואורך מספר דקות, לרוב טיפול זה משפר את הראייה במהירות רבה.
בזמן ההליך המטופל יושב על כיסא, כמו בבדיקת עיניים רגילה, הרופא מזליף למטופל טיפות להרחבת האישון, לאחר הרחבת האישונים הרואפ ממקד את קרן הלייזר לקופסית האחורית ובאמצעותה הקרן יוצר חור קטנטן בקופסית העכורה המאפשר לאור לעבור דרכו. פעולה זו אורכת מספר דקות, איננה מצריכה אשפוז והיא איננה כרוכה בכאב.
יידרשו מספר אפליקציות לייזר כדי ליצור חלון בקופסית העכורה, כאשר כל פעולה של הלייזר משמיעה קול. רוב המטופלים חווים שיפור מיידי בראייה, אצל חלקם השיפור הדרגתי ועשוי לארוך מספר ימים. קפסולוטומיה בלייזר YAG היא הליך חיצוני הנמשך דקות ספורות בלבד.
כיום, בניתוח אחד ועם עדשה אחת ניתן לפתור את בעיית הקטרקט, את הצורך במשקפיים לטווחי הראיה השונים ואת עיוות הראיה (אסטיגמטיזם/"צילינדר").