עין טל המומחים לרפואת עיניים

עין יבשה

תופעת העין היבשה היא שכיחה מאוד, גורמת לשלל תסמינים ומשפיעה באופן ניכר על איכות החיים. למה זה קורה, איך מאבחנים ומה הטיפול שאפשר לקבל כדי לשפר את איכות החיים?

כדי להבין את הסיבות לתופעה זו, יש להבין את אופן תפקוד הדמעות וחשיבותן. הדמעות מכילות חומרים רבים ובהם חומרים נוגדי זיהום, רכיבים של מערכת החיסון וחלבונים מגוּונים הנחוצים לשמירה על בריאות פני השטח של העין. הדמעות נותנות לחות וסיכה באופן תמידי לשטח פני העין החיצוניים. הלחות והסיכה חיוניות לניקוי שטח הפנים של העין מחלקיקים וממיקרואורגניזמים ולמניעת נזק לפני הקרנית. לכן, הן חיוניות לשמירה על בריאות העין והראייה. הדמעות בנויות משלוש שכבות, וכל שכבה מיוצרת בחלק אחר של העין: השכבה הפנימית, שמכילה חלבונים, מיוצרת בתאים שנמצאים בלחמית ושנקראים "תאי גביע". השכבה האמצעית היא שכבה מימית שאותה מייצרת בלוטת הדמעות. השכבה החיצונית היא שכבה שומנית המיוצרת בבלוטות חֵלֶב שמצויות על שפת העפעף ומעכבת את אידוי הדמעות. 

מרבית המטופלים סובלים מתחושת עין יבשה בשל תפקוד לקוי של ייצור של השכבה השומנית והפרשתה. מסיבה זו הדמעות עוברות אידוי מהיר, ולכן העין מתייבשת מהר יותר מהממוצע.

אתם מרגישים שיש לכם חול בעיניים? אתם חשים צריבה ואי נוחות? תחושת עייפות וכבדות בעפעפיים? האם בתנאים ממוזגים יש החמרה בסימנים? באם כל התסמינים הללו משפיעים לכם על מהלך היום, יתכן ואתם סובלים מעין יבשה.

הגורמים ליובש בעיניים רבים ומגוונים, ושכיחות התופעה הולכת ועולה. הסיבה לכך יכולה לנבוע מסגנון חיים מערבי כגון: מיזוג המרחבים בעבודה ובבית, צפייה ממושכת במסכים לאורך היום, עלייה בתוחלת חיים שכן, בגיל השלישי יש נטייה מוגברת לתסמינים אלו.

בנוסף, ישנם גורמי סיכון כגון: גיל המעבר, מחלות אוטואימוניות, עישון סכרת, מחלות עפעפיים שאינן מטופלות, הרכבת עדשות מגע ממושכת וניתוחי עיניים. כמו כן, תרופות רבות נקשרו כגורמות להחמרת הסימפטומים.

רופא העיניים בודק את פני העין החיצוניים, ומחפש סימני דלקת כרונית של העפעפיים על סוגיה. הוא מוודא שהמבנה האנטומי של העפעפיים תואם לטיפול. בדיקת חיונית היא בדיקה של שטח פני העין באמצעות שיטות צבע מיוחדות. כך ניתן לבדוק האם קיים נזק אופייני ללחמית או לקרנית, המצביע על יובש. 

לאחר מכן, באמצעות מבחן שירמר ניתן לבדוק את תקינות ייצור הדמעות. מהו מבחן שירמר? זו היא בדיקה פשוטה שבאמצעותה ניתן להעריך את כמות הדמעות הנוצרת בעין במשך מספר דקות. מניחים סרט נייר מיוחד בחלק התחתון של העין, ואחרי כמה דקות מודדים את מידת הרטיבות של הסרט. בנוסף לבדיקת רופא, ישנו מכשור מתקדם להערכה רפואית של שטח פני העין.

במקרים של יובש קל הטיפול מתבסס על תחליפי דמעות ללא חומר משמר. בנוסף, מומלץ להרבות בשתייה וכן להימנע מחשיפה לגורמים מחמירים תוך דגש על שימוש נכון במסכים, המנעות מחשיפה לאבק, ומהרכבת עדשות מגע לאורך זמן. 

במקרים של יובש משמעותי קיימים כיום אמצעים מגוונים לטיפול. אמצעים אלו כוללים: טיפות, תחליפי דמעות מתקדמות, משחות לשמירה על לחות העין, תרופות נוגדות דלקת, וה- probbing חלקיק זעיר מסיליקון או מקולגן, הנקראים פלגים – המוחדרים לפונקטום ומפחיתים את מעבר הדמעות לאף ובכך מעלים את הלחות בעין. במקרים מסוימים יש לשקול הפנייה לעדשות מגע סקלרליות, שהן עדשות מגע מיוחדות השומרות על לחות העין. 

כמו כן, ישנם שני סוגי טיפולים נוספים המבוססים על טכנולוגיות ייחודיות:

OPE : זהו אור פוליכרומטי אשר, הודות לפולסים תרמיים, מגרה את בלוטות Meibomian כדי לחדש את פעילותם הרגיל . יישומו מתבצע באזורים חיצוניים לארובת העין ועצם הלחי . פעולה זו מגרה את התכווצות ופעולת הבלוטות על ידי הגדלת הפרשת הליפידים והפחתת אידוי של הדמעות.

LIGHT MODULATION® היא טכנולוגיה ייחודית של PHOTOBIOMUDULATION (PBM) בשימוש מזה שנים רבות בתחומי רפואה השונים: בדרמטולוגיה, רפואת שיניים, וכו'. זוהי פליטת אור באורך גל מסוים המעוררת חימום אנדוגני של העפעפיים. טיפול זה מקל על ההפרשה מבלוטות המייבומיאן  (Meibomian) של הרכיב השומני של הדמעות לצורך ייצוב שכבת הדמעות.

על מנת למנוע את התופעה יש לצמצם את הגורמים שמאיצים אותה. יש ליצור הפוגה בזמני שהייה מול מסך, להקפיד על לחות בחלל מחומם וכן יש לעשות שימוש מבוקר בעדשות מגע. במידה ונוטלים תרופה שעלולה להאיץ יובש עיני, מומלץ להיוועץ עם הרופא לגבי טיפות לחות ללא חומר משמר.

תופעת העין היבשה עלולה לפגוע בתהליך הריפוי אחרי כל ניתוח עיניים. לכן אם סובלים מתסמונת היובש בעיניים, כדאי לשוחח  עם הרופא המטפל כיצד יש לנהוג לפני הניתוח, ומהו המועד הנכון להתקדם לניתוח.

במקרה של יובש בעיניים לפני ניתוח קטרקט, קיימת חשיבות עליונה לטיפול שטח פני העין לפני ניתוח הקטרקט מכמה סיבות. יובש משמעותי עלול לפגוע למדידות הביומטריה ולהוביל לבחירת עדשה לא מדויקת. הדבר אף חשוב הרבה יותר במצבים בהם נשקלת השתלת עדשת פרימיום מסוג טורית, מולטיפוקלית או מולטי טורית. בנוסף, יש לטפל באופן יסודי בבלפריטיס לפני הניתוח.

בשבועות הראשונים לאחר ניתוח קטרקט, מטופלים רבים מתלוננים על יובש בעיניים וסימפטומים של אי נוחות ותחושת גירוי.  במחקרים שונים דווחו על עלייה בשכיחות ובחומרה של עין יבשה לאחר ניתוחים עיניים. בקרב מטופלים שעברו ניתוח קטרקט דווח שיש ירידה בייצור דמעות. כך גם במנותחים שלא סבלו מיובש בעיניים לפני הניתוח וגם בחולי עין יבשה בימים הראשונים לאחר הניתוח. 

חשוב לציין שלאחר חודש תתכן התאוששות מלאה עבור מטופלים שלא סבלו מעין יבשה לפני הניתוח. מטופלים עם עין יבשה חוו זמן התאוששות שארך כחודשיים או שלושה לאחר הניתוח. 

התלקחות של עין יבשה לאחר ניתוח קטרקט נגרמת כנראה מסיבות רבות. האטיולוגיה המדויקת לא ברורה אך הגורמים לכך מגוונים. ישנה השערה כי ירידה בתחושת הקרנית עקב חיתוך של עצבים בקרנית, ויש הגורסים כי נזק פוטוטוקסי עקב חשיפה ממושכת לתאורת המיקרוסקופ במהלך הניתוח. בניתוח יש שימוש בחומרי חיטוי וטיפות אלחוש המכילים חומרים משמרים העלולים לפגיעה ביציבות הדמעות. בנוסף חלק מהטיפות לאחר הניתוח עלולות להאט את החלמת שטח פני העין. 

בעין טל אנו מציעים שירות מוביל וייחודי לאבחון וטיפול בתופעה – "המרכז לטיפול בעין יבשה". במרכז המטופל יעבור תשאול וכן אבחון יסודי בעזרת טכנולוגיה מתקדמת אשר בודקת ומצלמת את פני שטח העין. בדיקה זאת מאפשרת לרופא לקבוע את חומרת היובש וכן את סיבת היובש: האם היובש נובע מחוסר בייצור דמעות, אידוי מוגבר של הדמעות או שילוב של שניהם. כך ניתן באמצעות ליווי רפואי לאורך זמן, להציע לכל מטופל את הטיפול המתאים ביותר עבורו

תסמונת העין היבשה יכולה לנבוע מפגם ביצור הדמעות או עקב הרכב לא תקין שלהן, הגורם לאידוי מהיר שלהן. פעילות לא תקינה של העפעפיים ו/או של בלוטות החלב ותאי הגביע אשר בעפעפיים – תגרום ליובש בעיניים. היובש עלול לגרום, בין היתר, לכאבי עיניים, לעייפות בעיניים, לצריבה, לאי נוחות, לרגישות לאור ואף לראייה מטושטשת.

הטיפול ביובש כולל: שמירת על הלחות הנדרשת בעין על ידי הרטבה תכופה של העין בתחליפי דמעות ומניעת איבוד מהיר של הדמעות. לרוב יש מקום לטיפול גם בפעילותן של בלוטות החלב בעפעפיים.

שאלות ותשובות

  • האם יש דרך למנוע את התופעה?

    על מנת למנוע את התופעה יש לצמצם את הגורמים שמאיצים אותה. יש ליצור הפוגה בזמני שהייה מול מסך, להקפיד על לחות בחלל מחומם וכן יש לעשות שימוש מבוקר בעדשות מגע. במידה ונוטלים תרופה שעלולה להאיץ יובש עיני, מומלץ להיוועץ עם הרופא לגבי טיפות לחות ללא חומר משמר. כמו כן, חשוב לטפל במחלת העין היבשה בשלבים המוקדמים לפני שנגרם נזק בלתי הפיך למבנים שמשתתפים ביצירה של קרום הדמעות התקין. תופעת העין היבשה עלולה לפגוע בתהליך הריפוי אחרי כל ניתוח עיניים. לכן אם סובלים מתסמונת היובש בעיניים, כדאי לשוחח עם הרופא המטפל כיצד יש לנהוג לפני הניתוח, ומהו המועד הנכון להתקדם לניתוח. התלקחות של עין יבשה לאחר ניתוח קטרקט נגרמת כנראה מסיבות רבות. האטיולוגיה המדויקת לא ברורה אך הגורמים לכך מגוונים. ישנה השערה כי ירידה בתחושת הקרנית עקב חיתוך של עצבים בקרנית, ויש הגורסים כי נזק פוטוטוקסי עקב חשיפה ממושכת לתאורת המיקרוסקופ במהלך הניתוח. בניתוח יש שימוש בחומרי חיטוי וטיפות אלחוש המכילים חומרים משמרים העלולים לפגיעה ביציבות הדמעות. בנוסף חלק מהטיפות לאחר הניתוח עלולות להאט את החלמת שטח פני העין.

  • האם ניתן לרפא את תופעת העין היבשה?

    תלוי בסיבות לכך, אולם ככלל מדובר במחלה כרונית. רבים מהמטופלים והמטופלות מגיעים למרפאה לאחר שנים של סבל. במצב זה כבר התרחשו שינויים בלתי הפיכים במבנה העפעפיים ולעיתים גם במבנה התקין של פני שטח העין. מעצם היותה מחלה כרונית, גם הטיפולים הם כרוניים.

  • האם טיפולי הפרימיום עוזרים לכולם?

    חלק מהמטופלים חווים שיפור ניכר בתלונותיהם בעקבות הטיפול, אולם ההשפעה של טיפולי הפרימיום (כגון IPL ו Rexon) אינה מיידית ואינה מתרחשת באותו האופן אצל כולם. בדרך כלל נחוצה סדרה של 3 או 4 טיפולים כדי להרגיש את האפקט הטיפולי ולאחר מכן טיפולי ״תחזוקה״ כל 3-6 חודשים.

  • האם יש סכנה בטיפול עם סטרואידים?

    כיום אנו מבינים שמחלת העין היבשה גורמת לדלקת כרונית בעפעפיים ובפני שטח העין. טיפות עיניים המכילות סטרואידים הן פתרון מצוין בטווח הקצר (למספר שבועות). טיפול קבוע בטיפות עם סטרואידים עלול להעלות את הלחץ התוך עיני ואף לגרום לקטרקט בטרם עת. במידה ודרוש טיפול נוגד דלקת ארוך טווח, קיימים תחליפים לסטרואידים עם פרופיל בטיחותי טוב יותר.

  • מדוע המליצו לי על טיפול בכדורי אנטיביוטיקה?

    קיימים סוגים מסויימים של אנטיביוטיקה (כגון Doxylin) אותם נוטלים דרך הפה לתקופה ממושכת והם מצליחים להפחית את הדלקת הכרונית בעין ע״י חסימה של ״שחקני מפתח״ שמעודדים אותה. לפרטים נוספים שאלו את הרופאים.

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר
Odoro Integration Test

מטופלים יקרים,

אנו במרכז הרפואי עין טל

עומדים לשירותכם גם בימים אלו, 

וממשיכים להעניק טיפול רפואי ומקצועי 

בכל תחומי רפואת העיניים

אנו זמינים עבורכם בכל שאלה ופניה באתר הבית, ברשתות החברתיות ובמוקד המידע ותיאום התורים

6612*