עין טל

אובאיטיס

אובאיטיס הינה מחלה דלקתית בחלקה הפנימי של העין.

מהי אובאיטיס?

עיניים אדומות ומודלקות הן תופעה נפוצה ומוכרת לכולנו בילדים ובמבוגרים. רב דלקות העיניים הינן חיצוניות, הן נגרמות ע"י וירוסים וחולפות מעצמן גם ללא טיפול.
ישנה קבוצה של מחלות עיניים דלקתית מוכרת פחות הנקראת אוביאטיס ( "דלקת הענביה").
אלו הן דלקות עיניים המערבות את החלקים הפנימיים של גלגל העין.

על אף ששכיחותן של מחלות אלו נמוך יחסית (38-115 מקרים ל 100,000 איש), מחלה זו עלולה לגרום , ללא טיפול מתאים ,לנזקים בלתי הפיכים.
הספרות המקצועית מדווחת כי 10%-15% ממקרי העיוורון בעולם המערבי הינם תוצאה של אוביאטיס וסיבוכיו (כגון קטרקט, גלאוקומה, פגיעה ברשתית) לכן אבחון מוקדם הינו קריטי להצלחת הטיפול.

אובאיטיס הינה מחלה דלקתית בחלקה הפנימי של העין (אובאה) העלולה להתפתח במוקדים שונים של העין ומסווגת לפי מוקדי הדלקת (חלק קדמי, אמצעי, אחורי או בכלל העין).
המחלה עלולה להתפתח באחת מהעיניים או בשתיהן, ושכיחה יותר בקרב מבוגרים בעיקר בגילאי העבודה (20-65) ופחות שכיחה אצל ילדים.

הסימפטומים למחלה:

הסימפטומים העיקרים באובאיטיס הינם, רגישות לאור וסנוור (פוטופוביה), אודם בעין, כאבים ותיתכן אף הפרעה או ירידה בחדות הראיה. במקרים קיצוניים אוביאיטיס עלולה לגרום אף לעיוורון ולכן עם הופעות התסמינים המתוארים, או חלקם, מומלץ להגיע לבירור מקצועי.

הסיבות למחלה:

הסיבות להתרחשות האובאיטיס אינן ברורות דיין, ומחולקת ל- 2 גורמים עיקריים:

אוביאיטיס זיהומית– שנגרמת כתוצאה מחשיפה של העין לטפיל, נגיף וירוס וכדומה

אוביאיטיס שלא על רקע זיהומי

שיכולה להיגרם על רקע של מחלות אוטואימוניות שונות (מצב בו המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את הגוף עצמו), ביניהן:, דלקות מפרקים, פסוריאזיס, מחלות מעי דלקתיות, טרשת נפוצה, זאבת,
ועוד או כמחלה בפני עצמה ללא מחלות נלוות. האבחון יבדוק את סוג ומקור הדלקת, בהתאם לרקע האישי של כל חולה, ונעשה באמצעות בדיקות עיניים באמצעים שונים המדגימים את הימצאותה של הדלקת, את היקפה ומיקומה.


הטיפולים הקיימים למחלה:

בחירת הטיפול הרפואי תותאם לסוג הדלקת, דלקת ממקור זיהומי תטופל לרוב ע"י טיפות עיניים ו/או אנטיביוטיקה. במידה ומדובר על מחלה שאינה על רקע זיהומי, אלא אוטואימוני, קיימים מגוון טיפולים הכוללים סטרואידים (טיפות, כדורים או הזרקות תוך עיניות) ,
כמו כן במקרים חמורים יותר ניתן להשתמש בטיפולים אימונומודולטוריים (תרופות המווסתות או המדכאות את פעילות מערכת החיסון) על מנת לטפל בדלקת הסיסטמית שגורמת לאוביאיטיס.
כיום ניתן לשקול גם טיפול בתרופות ביולוגיות (חלבון ספציפי המיוצר בתנאי מעבדה ובעל דמיון רב לחלבון הטבעי המיוצר בגוף האדם).

חשוב לבחור למטופל את הטיפול המתאים לו ביותר תוך התחשבות ברקע למחלה, המאפיינים הרפואיים ובהעדפותיו האישיות של המטופל בפרט.

ככלל מטרת הטיפולים השונים היא להרגיע את התקף האוביאטיס, ובמידת האפשר למנוע את ההתקף העתידי. על מנת להבטיח את יעילות ובטיחות הטיפול לאורך זמן
(שכן לעיתים התרופות נלקחות לתקופות ממושכות), על הסובלים מאוביאטיס להקפיד על ביקורת קבועה אצל מומחה האוביאטיס, ומעקב בדיקות עיניים ע"פ המלצת הרופא המטפל.

חשוב לדעת כי לעיתים למרות שהאוביאיטיס הינו על רקע של מחלה סיסטמית אחרת, יופיעו רק התסמינים הקשורים בעין, ועל כן מומלץ שבמקרים בהם המחלה חוזרת מספר פעמים להתייעץ
ולשתף את הרופא במידה ויש תסמינים שונים (כאבי גב ומפרקים, פריחה/פסוריאזיס, כאבי בטן ושלשולים) , על מנת שמומחה האוביאטיס יוכל להפנות לבירור נוסף במקרה הצורך, שכן ייתכן שהתסמינים קשורים זה לזה.

חשוב לדעת כי במקרים בהם האוביאטיס מופיעה על רקע של מחלה אוטואימונית שונה, ינוהל התיק הרפואי במקביל ע"י מומחה האוביאטיס והראומטולוג (במקרה של מעורבות מחלת מפרקים).

כתבה: דר ויקטוריה (ויקי) וישנבסקיה –דאי, מנהלת השירות לאונקולוגיה של העיניים ומנהלת לשעבר של השירות למחלות עיניים דלקתיות, בי"ח שיבא תל השומר

לכתבה על המחלה ודרכי הטיפול בה:

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר

אולי יעניין אותך גם: