להביט לאובאיסטיס בעיניים

אובאיטיס הוא שם כללי ל 30 מחלות דלקתיות שונות

לכל מחלה קבוצת האובאיטיס המאפיינים שלה. לכל אחת מהלך אופייני המשפיע על הפרוגנוזה ועל הטיפול. המחלות מחולקות לפי המיקום האנטומי של עיקר הדלקת לאובאיטיס קדמית, בה עיקר הדלקת במקטע הקדמי של גלגל העין, אובאיטיס אמצעית שעיקרה בזגוגית, אובאיטיס אחורית שעיקרה ברשתית ובדמית (Choroid) ופאנאובאיטיס המערבת את כל חלקי גלגל העין. חלוקה זו גסה ואינה מספיקה, היות שאובאיטיס אחורית, למשל, כוללת מחלות זיהומיות הנגרמות ע"י נגיף או טפיל, כמו ציטומגלווירוס (CMV) או טוקסופלסמה, הדורשות טיפול אנטיביוטי או אנטיויראלי, לרוב בשילוב עם סטרואידים. לעומת זאת אובאיטיס על רקע אוטואימוני, ידרוש טיפול אנטי-דלקתי בלבד, כלומר סטרואידים ותחליפי סטרואידים. אובאיטיס אוטואימוני יכולה להיות כרונית שדורשת טיפולים המדכאים את מערכת החיסון לטווח הארוך. לעומתן, ישנן כאלה החולפות מעצמן שלרוב אינן פוגעות בראייה.

מהו אובאיטיס?

צפו: ד"ר ויקי דאי מספרת על האבחון ודרכי הטיפול של מחלת האובאיטיס.

אובאיטיס יכולה להופיע כמחלה עינית בלבד או כחלק ממחלה סיסטמית ובחלק מהמקרים היא ההתייצגות הראשונה שלה. בילדים עם דלקת פרקים (JIA) יכולה להיות אובאיטיס קדמית כרונית ללא תסמינים, בעיקר בבנות עם עם דלקת במעט מפרקים. סרקואידוזיס שהיא לרוב מחלה ריאתית אשר יכולה לערב איברים רבים בגופנו כמו הלב והעור, בהרבה מקרים מערבת את העיניים ופעמים רבות מאובחנת לראשונה, בשל אובאיטיס. בכצ'ט (Behçet’s disease) שהיא מחלה דלקתית של העור המפרקים והמוח יכולה לפגוע בכל חלקי העין וגורמת דלקת חסימתית של הורידים ברשתית ודורשת טיפול אינטנסיבי בסטירואידים בשילוב של טיפול מממושך בתרופות ביולוגיות. גם מחלות זיהומיות כמו שחפת וסיפיליס יכולות לפגוע בכל חלקי העין והטיפול הוא אנטיביוטיקה כנגד החיידקים הגורמים להן. 

מרבית מקרי האובאיטיס משחפת הם, למעשה, בעקבות תגובה של מערכת החיסון למוקד שחפתי במקום אחר בגוף, אך יתכנו גם מוקדים שחפתיים של החיידק בדמית (Choroid). לימפומה בעיקר במבוגרים, לרוב קשורה לליפומה של מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) ויכולה להתייצג כאובאיטיס אמצעית שאינה מגיבה היטב לסטירואידים או כנגעים תת רשתיים. אובאיטיס ויראלית קשה הפוגעת בכל חלקי העין יכולה להתפתח באנשים בריאים או בחולים מדוכאי חיסון, לרוב מדובר בוירוסים שונים מקבוצת ההרפס. דלקות אלה מעוורות במהירות ודורשות טיפול אנטיביוטי ואנטי ויראלי סיסטמי ותוך עיני מהיר ואגרסיבי.

טיפול במצבי אובאיטיס שונים

הטיפול באובאיטיס כאמור מותאם לגורם ולממצאים. לעתים קרובות ניתן לטפל בדלקת גם מבלי לדעת את הגורם וניתן לערוך את הברור במקביל לטיפול, מבלי להשהותו.  אפשרויות הטיפול רחבות וכוללות טיפול סיסטמי בטבליות או במקרים מיוחדים עירוי לוריד, אך במרבית המקרים הטיפול כולו או חלק ממנו הוא בטיפות או זריקות סביב העין או לחלל העין. 

אובדן הראייה נובע מסיבוכים כמו בצקת, צלקות ונגעים ברשתית ובקרנית, צמיחה של כלי דם לא תקינים, קטרקט וגלאוקומה. הטיפול בסטרואידים יכול לגרום לקטרקט ולעליית לחץ בחלק מהחולים, אך אלה לרוב לא יפגעו בראיה עם טיפול נכון.

רופאת עיניים בודקת אישה עם חשש לאובאיטיס בעיניים
המחשה בדיקת עיניים ע״י רופא עיניים לאובאיטיס. (shutterstock)

אפיסקלריטיס וסקלריטיס

דלקת של דופן העין (Sclera לובן העין). דלקת שטחית היא שכיחה ומכונה אפיסקלריטיס, היא יכולה להציק מעט, אך לרוב אינה מלווה בכאב ואינה גורמת לנזק. יכולה להיות ממוקמת למוקד אחד או מפושטת. יש קשר לעתים למחלות סיסטמיות, אך במרבית המקרים טיפול ליובש מספיק וניתן להוסיף טיפול בטבליות כמו איבופרופן.

סקלריטיס היא דלקת עמוקה יותר יכולה לפגוע בראיה. במחצית המקרים היא קשורה למחלה סיסטמית. יכולה להיות קדמית או אחורית, ממוקדת או מפושטת, כאב מאוד מאפיין סקלריטיס, לפעמים הוא מורגש רק סביב העין, אך נובע ממנה. דלקת פרקים מסוג Rheumatoid Arthritis קשורה למחלה בשכיחות הגבוהה ביותר, אך היא קשורה גם ל GPA ומחלות רקמת חיבור רבות וכן לזיהומים כמו שחפת וסיפיליס וגם טראומה חיצונית או ניתוחית. ברור למחלות אלה נדרש בכל מקרה סקלריטיס. הטיפול הוא בנוגדי דלקת כמו סטרואידים.

מאת דוקטור אסף בר, סגן מנהל מחלקת עיניים בבית חולים וולפסון. ורופא במרכז לרפואת עיניים עין טל.

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר