מי בסיכון גבוה לחלות בגלאוקומה? איך מאבחנים ומה מציעה הרפואה היום?
גלאוקומה היא מחלה הגורמת לנזק מתמשך בעצב הראייה ומהווה כיום את הסיבה המובילה בעולם לעיוורון בלתי הפיך. גלאוקומה היא קבוצה של מחלות הפוגעות בעצב הראייה, לרוב קשורות בעליית הלחץ התוך עיני. ההערכה היא שישנם קרוב ל-70 מיליון חולי גלאוקומה בעולם, ויותר מ-90 אלף חולים בישראל, כאשר שכיחות המחלה עולה עם הגיל. רובם המכריע של החולים הם מעל גיל 65, ובקרב בני 80 ומעלה – כעשרה אחוזים סובלים מגלאוקומה.
מתי חשוב להיבדק? למרות ההתקדמות המבורכת בכל הקשור לטיפול במחלת הגלאוקומה, אבחון מוקדם נשאר המפתח העיקרי במניעה של פגיעה בראייה בעקבות המחלה. בדיקה שגרתית הכוללת הרחבת אישונים ובדיקת לחץ תוך-עיני מומלצת החל מגיל 40, ובמקרים בהם יש עדות לגלאוקומה במשפחה – לעיתים אף קודם לכן. בניגוד למחלות עיניים אחרות, גלאוקומה היא מחלה שעל פי רוב מתקדמת בקצב איטי, על פני שנים רבות, כך שגילוי מוקדם ומעקב סדיר על ידי רופא עיניים יכולים בהחלט למנוע היווצרות של נזק לעצב הראייה ולפיכך גם למנוע פגיעה בלתי הפיכה באיכות הראייה.
איך מאבחנים? על ידי בדיקת סקר שגרתית, באמצעות מדידת לחץ תוך-עיני מוגבר ומראה חשוד של עצבי הראייה, זאת בשל העובדה שגלאוקומה לרוב אינה גורמת לכאבים, ירידה בראייה או כל סימפטום אחר – עד שכבר ישנה פגיעה משמעותית בעצב הראייה. מרגע שעלה החשד לגלאוקומה, יבוצעו מספר בדיקות הדמיה נוספות בכדי לאשש את האבחנה.
טיפול בגלאוקומה: מטיפות ועד ניתוח מטרת הטיפול במחלת הגלאוקומה היא הורדה של הלחץ התוך עיני. נהוג לטפל בטיפות עיניים ובטיפולי לייזר, אך אם טיפולים אלו אינם מצליחים להפחית את הלחץ התוך-עיני בצורה מספקת, נדרש טיפול כירורגי.
בעשור האחרון חל מפנה דרמטי בכל הקשור לטיפול הכירורגי במחלה עם הופעתם של מגוון ניתוחים חדשניים, זעיר-פולשניים, תוך כדי שימוש בפיתוחים טכנולוגים מתקדמים, אשר מאפשרים הורדה של הלחץ התוך-עיני בניתוח קצר ועם זמן החלמה מקוצר.
השתלת התקנים זעירים בעין
בשנים האחרונות הטיפול במחלת הגלאוקומה השתנה באופן מהותי, עם הופעתם של סוגי טיפות חדשים, טיפולי לייזר חדשניים, אשר חלקם מבוצעים ללא מגע ובאמצעות אלגוריתם לעיבוד תמונה. אך מעל לכל, שילובן של טכניקות ניתוחיות חדשות ומבטיחות הפך את העשור האחרון לעשור הזהב של מחלת הגלאוקומה. חלק מהשיטות החדשות כוללות השתלה תוך-עינית של התקנים זעירים שונים, המגבירים את ניקוז הנוזל מתוך העין וגורמים לירידה בלחץ התוך-עיני.
ניתוח חדשני
אתחול מחדש של מערכת הניקוז בעין הפופולריות של ניתוחי גלאוקומה הזעיר-פולשניים בעולם לא פסחה על ישראל, כאשר בשנים האחרונות מספרם הולך וגדל. בניתוח זה, מתבצעת פתיחה מכנית של תעלת ניקוז הנוזל בעין ומתבצע מעין "אתחול מחדש" של מערכת הניקוז, ללא החדרה של משתל כלשהו וללא צורך בתפרים או חיתוך רקמות, בניתוח שאורך מספר דקות בלבד. לפי פרסומים עדכניים בספרות המקצועית וכן מתוצאות שהוצגו בכנס איגוד רופאי העיניים בישראל, היכולת של הניתוח בהפחתת הלחץ התוך-עיני מפתיעה ביעילותה, כך שמדובר בבשורה של ממש לחולי גלאוקומה בארץ.
מאת ד"ר נמרוד דר, רופא במרכז עין טל, מומחה לרפואת עיניים, מנתח קטרקט וגלאוקומה, ורופא ביחידת הגלאוקומה במרכז הרפואי מאיר.