אורתוקרתולוגיה – אורן קניג

אורתוקרתולוגיה – שיטה להסרת משקפיים בעזרת עדשות מגע ללא התערבות כירורגית. בשיטת זו מרכיבים בלילה עדשות מגע מיוחדות המשטחות את הקרנית, ובמהלך היום הראיה משתפרת ללא צורך במשקפיים או עדשות מגע.

מהי אורתוקרטולוגיה?

אורתוקרתולוגיה המכונה גם Therapy-Reshaping-Corneal או בקיצור k-Ortho, היא שיטה להסרת משקפיים בעזרת עדשות מגע וללא התערבות כירורגית. בשיטת האורתוקרתולוגיה מרכיבים בלילה עדשות מגע מיוחדות המשטחות את הקרנית, ובמהלך היום הראיה משתפרת ללא צורך במשקפיים או עדשות מגע.

השיטה מתאימה לקצרי ראיה כמעט בכל גיל (מעל גיל 12). השיטה גם מומלצת לבלימת הידרדרות קוצר הראיה בילדים ובצעירים. השיפור בראיה ללא כל תיקון דרמטי, ומתרחש תוך מספר ימים עד שבועות, אידיאלי לספורט, צלילה, כדורגל וכו', וכן מומלץ לעובדים בסביבה מאובקת או מול מחשב. יתרון בולט בשיטה הינו בכך שהתהליך הפיך, ניתן להפסיק את השימוש בעדשות בכל שלב, והקרניות תחזורנה למצבן ההתחלתי. השיטה מאושרת ע"י מינהל התרופות והמזון האמריקאי ה- A.D.F.

אורתוקרתולוגיה היא שיטה להסרת משקפיים בעזרת עדשות מגע וללא התערבות כירורגית.
אורתוקרתולוגיה היא שיטה להסרת משקפיים בעזרת עדשות מגע וללא התערבות כירורגית. (שאטרסטוק).

כיצד פותחה האורתוקרתולוגיה?

מחקרים שנעשו בעבר בקרב מרכיבי עדשות קשות הראו כי התקדמות קצב המיופיה (העליה במספר בקצרי ראיה) פוחתת במרכיבי עדשות קשות לעומת מרכיבי עדשות רכות.

בעקבות כך נעשו מחקרים שמטרתם היתה לראות האם התאמת עדשות מגע קשות השטוחות יותר מקימור הקרנית ישפיעו על מבנה הקרנית. תוצאות המחקרים הראו כי באופן זה לא רק שפסקה העליה במירשם, אלא ישנה ירידה במירשם. עין מיופית (קצרת רואי) היא עין או ארוכה (אליפטי) יותר מהממוצע או שכח השבירה של הקרנית חזק מהממוצע. התיקון במשקפיים בקוצר ראיה נעשה עם עדשות מינוס (-).

למעשה, באדם קצר רואי מערכת הראייה איננה חלשה, אם כי חזקה מדי. על מנת להפחית את עוצמת שבירת קרני האור החודרות לעין, ניתן להחליש את כח הקרנית על ידי השטחה של הקרנית. כך פותחה שיטת ה – Orthokeratology.

כיצד מטפלים בקוצר הראיה באורתוקרתולוגיה?

הטיפול נעשה בעזרת עדשות מגע מיוחדות, אשר מותאמות בבדיקה מוקדמת ובמיפוי מדוייק של הקרנית. את העדשות מרכיבים בלילה בזמן השינה, ובבוקר מסירים את העדשות וניתן לראות היטב כל היום ללא משקפיים או עדשות מגע. אלו עדשות מגע עם חדירות גבוהה מאד לחמצן, אשר מאפשרת לישון איתן. העדשה בטוחה ועברה את כל האישורים הבינלאומיים לשימוש.

יתרונות וחסרונות האורתוקרטולוגיה

אורתוקרתולוגיה הינה שיטה שאינה כרוכה בסיכונים של ניתוח. מטרת הניתוח להסרת משקפיים היא להחליש את הקרנית על ידי השטחת הקרנית בעזרת הלייזר, אולם לא כל אחד מתאים לניתוח הלייזר עקב גורמים שונים כגון מבנה ועובי הקרנית, גיל וכו'.

כמו כן מי שחושש מעצם ההתערבות הכירורגית ומתופעות עתידיות, מתאים לשיטת האורתוקרתולוגיה. יתרונה הגדול של השיטה הוא בכך שהיא הפיכה. בניגוד לניתוח שבו נעשית פעולה בלתי הפיכה של שינוי מבנה הקרנית, בשיטת העדשות משטחות הקרנית, כאשר יופסק השימוש בהן תחזור הקרנית למבנה הקודם שלה.

אם כך יתרון השיטה הוא גם חסרונה, על מנת לשמר את מבנה הקרנית יש צורך להקפיד להשתמש נכון בעדשות המגע ולהקפיד לישון איתם על פי ההוראות. קיים גם חשש מזיהומים בקרנית, ולכן חשוב להקפיד על שימוש נכון בעדשות.

שלבי התאמת העדשות

בתחילה יש לעבור בדיקה אבחנתית, על מנת לוודא שישנה התאמה לטיפול בשיטת ה-K-Ortho. לאחר התאמת העדשות, המטופל ישן לילה אחד עם העדשות ועובר למחרת בדיקה נוספת, לבחינת השפעת העדשה על מבנה הקרנית באמצעות מיפוי הקרנית.

פרקי המעקב הבאים הינם לאחר שבוע, שבועיים, שישה שבועות וחודשיים. לאחר חודשיים מבוצעת בדיקה נוספת, הקובעת האם ניתן להסיר את העדשות פעם או פעמיים מלילות השבוע מבלי לגרום לנסיגה בתיקון התשבורת שהושג.

האם כולם מתאימים?

לא, השיטה מיועדת לקצרי ראייה בלבד עד למספר 5.00- דיופטר. לפעמים ניתן להתאים העדשות גם עד 6.00- ועד צילינדר של 2.00. בנוסף, שינויים מסויימים במבנה הקרנית עלולים להפריע לטיפול בשיטה זו.

מי מתאים? ומי לא מתאים?​

מתאימים לטיפול בעדשות:
  1. השיטה אפשרית בכל גיל מעל גיל 12שנה. במטופלים מעל גיל 45 ניתן להתאים את העדשות בצורת המונו-ויז'ין, כלומר עין אחת תראה טוב לרחוק והשנייה לקריאה, וכך אין צורך במשקפיים לרחוק ולקרוב.
  2. קוצר ראייה עד 5.00- דיופטר (לעיתים גם מעל 6.00-) וצילינדר של 2.00-דיופטר.
  3. במקרים לאחר ניתוח לייזר, כשהמספר עולה חזרה.
  4. צעירים שעובדים שעות רבות עם ראיה לקרוב, כגון עובדי מחשב, סטודנטים או כל מי שלא רוצה שהמספר ימשיך לעלות.
  5. מי שנמצא שאינו מתאים לניתוח לייזר או חושש מהניתוח.
לא מתאימים לטיפול בעדשות:
  1. מחלות קרנית כגון קרטוקונוס. אם כי השינויים והחידושים בתחום מאפשרים את השיטה במקרה של קרטוקונוס קל.
  2. צילינדר גבוה מעל 3.00 -דיופטר.
  3. ברוחק ראייה (+) לא ניתן לבצע את השיטה.

מרכז רפואי עין טל הינו המרכז לרפואת עיניים הגדול והמוביל בישראל. תחת קורת גג אחת מתבצעים מדי שנה אלפי ניתוחים, טיפולי לייזר ובדיקות בכל תחומי רפואת העיניים, ביניהם: קטרקט, גלאוקומה, רשתית, קרנית ופלסטיקה של העין.

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר